Kuizenga exposeert keramische kwetsbaarheid in oude raadhuis

Werk van Henk Kuizenga

Bron: Eilanden Nieuws 23 juni 2021 Door Kees van Rixoort

OOLTGENSPLAAT – Henk Kuizenga is een gelauwerd keramist. Hij is bekend in binnen- en buitenland en oogstte verscheidene prijzen tijdens zijn lange carrière als beeldhouwer. Op Goeree-Overflakkee is hij misschien niet zo bekend, terwijl hij al vele jaren in Ooltgensplaat woont. Maar dat kan snel veranderen, want vanaf 25 juni is een keuze uit zijn oeuvre van vooral de laatste jaren te zien in het oude raadhuis in zijn woonplaats.

Door Kees van Rixoort

De expositie is een primeur voor het zojuist gerestaureerde raadhuis. Op de bel-etage kunnen bezoekers een indruk krijgen van Kuizenga’s werk. Naast een kleine dertig beelden zijn er ook tekeningen te zien, die de beeldhouwer gebruikte als opmaat voor zijn uiteindelijke kunstwerk.
Henk Kuizenga, geboren in 1933, volgde zijn beeldende opleiding in Groningen, Den Haag en Rotterdam. In de Maasstad gaf hij ook zelf les, aan de Ichthus Hogeschool en de Willem de Kooning Academie. Daar stopte hij mee toen hij 55 jaar was. Vanaf dat moment wijdde hij zich volledig aan zijn kunstenaarschap.

Emoties

Al van jongs af aan bekwaamde hij zich in het maken van beelden van klei, later brons en sinds de jaren 90 ook porselein. De grootste bekendheid kreeg Kuizenga door zijn werken van chamotteklei. In zijn figuratieve beelden reflecteert hij op ontwikkelingen en gebeurtenissen in de wereld, ver weg en dichtbij. Als gevoelsmens beeldt hij in de eerste plaats emoties uit. Niet in gezichten en uitdrukkingen, maar in lichamen, komen gevoelens als eenzaamheid en verdriet pregnant naar voren.
Vanaf de opening op vrijdag 25 juni kan iedereen in het raadhuis van Ooltgensplaat terecht om Kuizenga’s kunst te bekijken. De expositieruimte is tot 1 oktober elke vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Regelmatig is de kunstenaar zelf aanwezig. Groepen zijn ook op andere tijden welkom. Zij kunnen zich melden via de website van Henk Kuizenga: www.Henkkuizenga.nl.
De toegang is gratis. Over enkele weken verschijnt een boek met een overzicht van het werk van de beeldhouwer. Het boek is tijdens de expositie al te reserveren en straks in het raadhuis ook te koop, evenals een aantal kunstkaarten met afbeeldingen van Kuizenga’s werk.

Veiling

Het keramische werk zelf is ook te koop. De verkoop gebeurt via een veiling. Bezoekers die willen bieden, kunnen dat doen ‘onder couvert’. De totale opbrengst van de veiling is bestemd voor het Liliane Fonds, een organisatie voor maatschappelijk werk onder de meeste kwetsbare mensen in de samenleving. Dat goede doel sluit aan bij het werk van Kuizenga, die met zijn handen de kwetsbaarheid vorm weet te geven in klei.
Het initiatief voor een Kuizenga-expositie is afkomstig van Hanneke Reijs, die de kunstenaar goed kent. Zij organiseert het evenement in samenwerking met de Kunststichting Goedereede. De Stichting Welzijnsfonds Oostflakkee, eigenaar van het raadhuis, stelt de expositieruimte beschikbaar.
In samenwerking met de dorpsraad van Ooltgensplaat, de Kinderfaculteit en beide basisscholen in het dorp, krijgen de kinderen de gelegenheid om kennis te maken met de geëxposeerde beelden én zich daardoor te laten inspireren. Dit zal na de zomervakantie concrete vormen krijgen.